Free delivery and exchange within Sweden

Skötselråd - Hur tvättar man siden?

Maja Roos

Postades den juli 15 2021

Skötselråd - Hur tvättar man siden?

Hoppas ni har det bra i denna rekordvärme, om ni som jag har valt att semestra här hemma i Sverige. Södra Europa är fantastiskt men den bästa tiden att resa dit är i maj och september om ni frågar mig. I år har vi hyrt ett hus inte långt från platsen där jag tillbringade mina somrar som barn och fokus är bad, vila och glass. I den ordningen.

Jag har den senaste tiden fått mail och meddelanden med frågan om hur man på bästa sätt tvättar och sköter om vår sidenkvalitet och hoppas att det här inlägget kan ge svar.

Siden, som är ett naturmaterial, är mer ömtåligt än andra material av konstfibrer som tex. polyester och behöver därför lite extra omsorg för att hålla länge. Men att tvätta och ta hand om sidenplagg behöver inte vara så omständigt och komplicerat som man kan tro. 
 
Alla blusar och sidenplagg från Maja Roos är i en mix av 30% siden och 70% viskos. Mixen resulterar i att våra kläder inte är fullt lika känsliga som om de vore gjorda av 100% siden. Det gör även att plaggen kan tvättas i tvättmaskin på 30° fintvätt, med ett milt och enzymfritt tvättmedel. Idag finns det ett flertal bra enzymfria tvättmedel på marknaden som är speciellt framtagna för siden och gör att plaggen behåller den fina lyster och glans som bara siden har. Ett annat knep för att vara ännu mer skonsam mot sidenplagg är att lägga de i en tvättpåse eller ett örngott så att plaggen inte kan komma i direkt kontakt med tvättrumman när du tvättar dom. Du bör dessutom inte använda sköljmedel när du tvättar siden. 

Washologi enzymfritt tvättmedel

Själv använder jag alltid Washologis fintvättmedel när jag tvättar mina sidenplagg då det ger ett bra resultat och doftar underbart. Även Y3 flytande fintvättmedel som man kan hitta i matvaruhandeln är enzymfritt och snällt mot siden.

Jag rekommenderar dig även att alltid vädra kläder av siden efter användning och låt de hänga luftigt på en galge när de inte används. Siden är ett material som ofta håller sig fräscht länge och på så sätt behöver du inte tvätta dina sidenplagg för ofta!

Kan man stryka siden?
Alla sidenplagg från Maja Roos kan strykas försiktigt på låg värme med strykjärn eller ångas med en steamer. Var noga med att steamern inte droppar smuts eller vattendroppar som den lätt gör om den inte är avkalkad. Var också noga med att vända plaggen ut-och-in så du stryker på dess matta sida. 

Om jag är ute och reser brukar jag alltid rulla ihop mina siden kläder när jag packar istället för att vika dom. På så sätt minimerar jag veck och skrynklor! Men samtidigt så precis som linne så skrynklar siden ganska lätt. Personligen tycker jag inte att det gör något alls utan tvärtom ger ett mer levande intryck. 

Må så gott, Maja 

Fler inlägg

0 kommentarer

Lämna en kommentar