Om Maja

 

Hej,

Det är jag som är Maja, entreprenör och designer av det som har kommit att bli märket MAJA ROOS.

Från början var inte mitt mål att bygga ett helt varumärke utan snarare bara att kunna leverera en produkt som kunden frågade efter. Efterhand blev det sen fler och fler plagg och ur det etablerades varumärket MAJA ROOS. Kika gärna in på vår Instagram @majaroos.official och min mer personliga konto där jag visar er bakom kulisserna, min passion för inredning och mer, @studio.majaroos! 

 

Design utifrån kunden

Tankarna att starta MAJA ROOS växte fram ett par år efter jag och min tidigare delägare Anna Gustafsson öppnade klädbutiken Aubergine i Sickla Köpkvarter. Vi hade som mål att jobba med intressanta varumärken som inte fanns på alla hyllor men som ändå var tillräckligt kommersiella för att tilltala vår kund. 

Att jobba på Auberigne och prata med kunder 40 timmar i veckan är det bästa sättet att förstå vilken typ av kläder som efterfrågas för att sedan kunna designa en unik kollektion utifrån det. Kunden har varit utgångspunkten i all design. Jag har stor respekt för designers som sitter bakom skrivbordet och aldrig träffar sin kund men upplever ofta när jag tittar i butiker att många plagg inte funkar hela vägen. Det vill säga, ingen köper dem. Svenska varumärken är ofta för dyra och har för svår design. 

Danska varumärken är bättre i pris och design men inte helt anpassade efter den svenska marknaden. Ett exempel är babydoll klänningar som är supertrendigt i Danmark men som inte alls har slagit igenom på samma sätt i Sverige.

 Hursomhelst, även om jag tidigare hade pluggat mode och design i London på London Collage of Fashion och London Collage of Printing så ville jag 2010 gå en kurs på Tillskärarakademin i Stockholm för att utveckla mina kunskaper i produktion. 2011 startade jag MAJA ROOS. 

 

Från fast fashion till skräddade plagg med smickrande passform

Att säga att företagets resa har varit smidig och med stor framgång vore en lögn. Första kollektionen var printade klänningar i skön viskostrikå som jag efter mycket fram och tillbaka producerade i Indonesien. Visst, jag sålde en del men fabrikens minimum var flera tusen per modell och som nytt varumärke var det svårt att komma in i andra butiker. Lilla Aubergine kunde inte sälja alla. Än idag så finns ett antal känningar kvar i mitt förråd…

 En resa ner till Italien 2012 fick mig att helt ändra inriktning. Jag åkte ner med hjärtat i halsgropen då jag befann mig helt på okänd mark yrkesmässigt. Genom en kontakt fick jag producera kläder i en fabrik som även producerade åt märken som Paul & Joe och andra fina Italienska märken. I samma område kunde jag köpa mina tyger och sedan göra mindre produktioner i fabriken. 

 Väl nere i Italien upptäckte jag “fast fashion”. Fast fashion står för just “snabbt mode”. Modellen är att vissa fabriker designar och producerar kläder som man senare kan sätta sitt eget märke på. En mycket enklare och mer kostnadseffektiv modell än att rita mönster och göra prover som behöver ändras flera gånger innan plagget till sist kan produceras, vilket är en både kostsam och långsam modell som kräver stor volym för att vara lönsam. 

 Eftersom att min budget var blygsam så gav jag upp idén om egen design, bytte namn till Seven days och började jobba med fast fashion. Försäljningen tog fart direkt. Efter ett par år fanns det dock många aktörer som gjorde samma sak och jag började även märka att min kund ville se andra modeller med mer genomtänkt design. 

Under ett möte i en fast fashion fabrik frågade jag om de skulle kunna tänka sig att ta fram prover till en kollektion som jag hade skissat på. Fast fashion är ofta i endast en storlek och därför väldigt lös i passformen. Mina kunder hemma i Nacka ville ha plagg som var något mer smickrande och med feminin passform. Jag jobbar än idag med samma fabrik och är så lycklig över att hittat en fabrik som verkligen vill samarbeta och testa mina idéer. 

Idag kan MAJA ROOS erbjuda nya plagg varannan månad. Modellerna är ofta återkommande men färgerna anpassas efter säsong. Även om jag följer kundernas önskemål så vill jag ibland överraska med något oväntat. Håll därför utkik i shoppen, snart kanske det dyker upp en ny favorit! 

 

Xx Maja

Missa inget – få nyheter och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg!