Free delivery and exchange within Sweden

Vår produktion - hur går den till?

Maja Roos

Postades den oktober 03 2021

Vår produktion - hur går den till?

 Jag har valt att tillverka alla plagg för Maja Roos i samma fabrik under de senaste 8 åren. Främst för att det tar ett tag för båda parterna att lära känna varandra (och framförallt förstå varandra) men också för att jag har insett vilken bra fabrik jag faktiskt har idag.

När jag efter diverse olika utbildningar i design, färg och form bestämde mig för att själv börja producera kläder som jag upplevde inte fanns på marknaden, så var den största utmaningen att hitta en bra fabrik som man faktiskt kunde kommunicera med och förstå sig på. Fabrik nummer ett, två och även tre var lite av katastrofsamarbeten. Första fabriken låg i Indonesien, den andra i Kina och den tredje i Italien. Och det var när jag var nere i Italien och besökte den fabriken som jag plötsligt såg min nuvarande. Jag bestämde mig för att gå in och frågade efter chefen och sedan dess så har vi haft ett bra samarbete! Visst stöter man alltid på lite gupp på vägen vid skapandet av varje kollektion, men i det stora hela fungerar allt riktigt bra. 

Maja på besök i fabriken i Italien


Det finns många fördelar med att lägga produktionen i ett europeiskt land, både ur miljösynpunkt och på grund av etiska fördelar. Transporterna med lastbil är korta och inte alltför dyra. Alla som arbetar inom EU faller dessutom inom EU's krav på minimilön, semester, goda arbetsförhållanden osv. Som litet företag (och även stort) är det svårt att ha koll på hur hela produktionsprocessen ser ut om den är placerad långt bort i Asien. Det finns ofta många olika mellanhänder och i exempelvis Kina finns det i princip inga restriktioner kring utsläpp. 

Det finns flera olika metoder som man använder sig av när man tillverkar kläder. Jag har valt att göra mina sidenkollektioner i en metod som kallas för garment dye. Metoden innebär att man först syr upp respektive plagg för att sedan färga in och tvätta plagget. En fördel är att plagget inte krymper och metoden ger materialet en mjuk känsla. En annan fördel med garment dye är att färgerna blir klarare. Men framför allt så innebär metoden att en väldigt liten mängd material går till spillo vilket såklart är miljövänligare än annan mer traditionell klädproduktion.

Maja Roos siden


Fabriken köper in råmaterial, som i vårt fall är den siden- och viskosmix som vi använder till alla sidenkläder från Maja Roos. Alla tyger köps i Italien men kommer ursprungligen från länder som Turkiet, Indien och Kina.

Mönsterdelarna placera ut direkt på råmaterialet och den kvantitet som ska tillverkas klipps ut. Därefter syr en sömmerska upp plaggen innan de skickas till ett tvätteri för infärgning, dvs att de uppsydda plagg som här fortfarande är i råmaterial först nu färgas med respektive färg. 

Efter infärgningen kommer plaggen tillbaka och man syr då på alla detaljer som knappar, etiketter och liknande. De färdiga sidenprodukterna ångas och packas innan de skickas till Sverige genom Europa med lastbil -  och slutligen hamnar någon av våra sidenblusar eller klänningar hos våra fina återförsäljare och tillsist hemma hos någon av våra kunder  

Fler inlägg

0 kommentarer

Lämna en kommentar