Free delivery and exchange within Sweden

Min designprocess

Maja Roos

Postades den april 22 2022

Min designprocess

Att jobba med design och mitt eget varumärke var inget jag egentligen någonsin vågade drömma när jag växte upp. Såklart tänkte jag tanken men det kändes för flummigt och osäker väg att ge sig in på. Men trots allt så drogs jag till London ganska snart efter gymnasiet och började kanske inte av en slump jobba i på en brittisk modekedja i butik. Det var min första erfarenhet av modebranschen. Jag förstod på en gång att det var en tuff bransch i alla led att jobba i men jag trivdes. Kollegor kom och gick men jag blev kvar och fortsatte att jobba i samma butik samtidigt som jag utbildade mig till inköpare. Jag gick en kurs på London Collage of fashion och sedan kunde jag med den i bagaget söka en längre utbildning inom inköp i London. Jag valde då att satsa på en inköpsutbildning inom livsmedel på grund av att den i princip garanterade jobb efter. Och är det något jag ångrar så är det kanske just att jag inte vågade ens söka de etablerade designutbilningarna. Men senare i livet har jag istället tagit kurser på Tillskärarakademin och Beckmans och framförallt har min bästa skola varit mina kundmöten i butiken. 

En av mina största utmaningar med att vara designer är att inse att alla kan inte älska allt mitt arbete. Ibland får jag lite väl ärliga ord om vad hen tycker om det ena och det andra och det kan vara tufft att höra men samtidigt smak och tycke varierar hos alla människor och det är bra att det är så. Oftast så får jag otroligt mycket positiv feedback från kunder och inköpare. 

Min designprocess

Steg ett är att göra en modboard så att jag kan man se vart jag vill hamna. Är det specifika känslor och färger som dyker upp? Vad ska vi satsa mycket på och vad ska bort?

Sedan går jag tillbaka och tittar på vad som har sålt bra tidigare säsonger. Ett fåtal bästsäljare kan få vara med igen utan förändringar som tex Miranda och Valetta som har blivit lite av klassiker efter 7 år. Har en modell sålt bra så tittar jag på vad man skulle kunna ändra och göra bättre. Ett nytt hand ritat print kan göra att en modell blir helt annorlunda eller bara ny färg. Jag har kunder som hör av sig och säger att de har köpt 7 Valetta och undrar vilken färg den kommer i nästa gång. Blir så glad när jag hör sånt för det visar ju verkligen att man har köpt en modell som man använt mycket. 

Jag har alltid en väldigt tydlig bild av när min kund ska använda mina plagg när jag gör nya modeller. Känns det för svårburet så hamnar den i papperskorgen. Min ambition sedan jag startade för 9 år sedan är att alla plagg ska kunna användas både till fest och vardag beroende på vad man sätter till. Men i framtiden så planerar jag att även göra en mindre del av kollektion till mer pressade tillfällen endast. Plagg som kanske är lite mer av allting som man kanske inte använder non stop men som man känner sig mkt uppklädd i. Sidenkvaliten är perfekt både i satäng och i chiffong till att göra mer wow plagg. Så stay tuned för det. 

Den här fantastiska (om jag får säga det själv) klänningen visade vi på mässan i augusti. Jag kan verkligen se kronprinsessan Madeleine i den på tex sin väninnas bröllop i sommar:

xx

Maja

Fler inlägg

0 kommentarer

Lämna en kommentar