Free delivery and exchange within Sweden

Min resa

Maja Roos

Postades den mars 10 2023

Min resa

Maja Roos heter jag och det är jag som är designer och driver MAJA ROOS sedan 10 år tillbaka. På senaste tiden har vi fått många nya kunder så jag tänkte att det vore kul om ni får veta lite mer om mig och lite om hur varumärket MAJA ROOS gick från idé till verklighet.

Jag hade pluggat mode några år i London, på Beckmans och på Tillskärarakademin och drömmen att få designa egna plagg hade för mig alltid funnits där. Det var inte förrän jag mötte kvinnor i min tidigare klädbutik Aubergine som jag lärde mig vad kvinnor faktiskt efterfrågade: smickrande passform, naturmaterial och härliga färger. Det gav mig en idé att starta något som faktiskt saknades på marknaden. Tanken var inte från början att bygga ett helt varumärke utan snarare att kunna leverera enprodukt som mina kunder i min butiken efterfrågade. Men mina kunder på Aubergine tyckte om dem kläder jag tog fram och med tiden blev det fler och fler plagg. Att kunna erbjuda kunden det plagg som hon söker blev min drivkraft och den fundamentala grunden för MAJA ROOS. År 2019 stod mitt eget varumärke för största delen av försäljningen i min klädbutik och jag började känna att jag ville ge det mer av min tid för att kunna växa. När Covid kom år 2020 beslöt jag mig för att satsa helhjärtat på design och produktion. För kunna lägga ner den tiden som krävdes var jag tvungen att stänga min älskade butik som jag hade drivit under 11 års tid. Det var väldigt läskigt i början men jag visste att det var enda chansen för att kunna komma framåt med MAJA ROOS. 

 

Hur jag hittade min fabrik?

Min första produktionen skedde i Asien men jag kände direkt att jag ville komma i kontakt med en fabrik som låg i Europa. Jag bokade en biljett ner till Italien lite på vinst och förlust och gjorde små orders i ett par fabriker. Tyvärr blev det många missförstånd och fel främst på grund av språket men även på grund av att jag var oerfaren och gav dåliga instruktioner. Men på min tredje resa ner när jag hade mentalt börjat att ge upp gick jag in på en fabrik och frågade om att få prata med ägaren. Ner kommer en liten ganska ung tjej och möter mig i receptionen. Hon hade drivit fabriken tillsammans med sin familj i många år och hon kunde dessutom ganska bra engelska då att hon hade studerat i USA. Där och då fick jag chansen att börja producera mindre kvantiteter och kunde även beställa mer komplicerade plagg. Jag och Eliza, som fabriksägaren heter, har numera daglig kontakt och vårt arbete genomsyras av ge och ta. Mina produkter har kunnat utvecklas tack vare att hon har trott på mig och hela tiden tillåtit mig att testa nya saker. 

 

 

Jag och min agent Ulrika.  

Varför tillverka plaggen i Europa?

Att tillverka kläder i Europa är i regel mycket dyrare än i Asien och Afrika. Arbetskraften är många gånger dyrare men samtidigt finns det många fördelar med att lägga produktionen i ett europeiskt land, både på miljösynpunkt och på grund av etiska fördelar. Transporterna med lastbil är korta och inte alltför dyra och alla som arbetar inom EU faller dessutom inom EU’s fram på minimilön, semester och goda arbetsförhållanden. Som litet företag (och även stort) är det svårt att ha koll på hur hela produktionsprocessen ser ut om den är placerad långt bort i Asien. Siden kollektionerna produceras med en metod som kallas för garment dye, vilket innebär att man först syr upp plaggen i råmaterial för att sedan färga in och tvätta plaggen. En fördel med metoden är att plaggen inte krymper och att de får en mjuk känsla. En annan fördel med garment dye är att färgerna blir klarare. Men framför allt innebär metoden att en väldigt liten mängd går till spillo, vilket är mer miljövänligt än traditionell klädproduktion. 

 Vart hittar man MAJA ROOS nästa kollektion?

I vår hittar du MAJA ROOS hos våra närmare 30 återförsäljare i Sverige och online på Zalando samt vår webbshop. Nu under sommaren har vi även en Pop-Up butik fylld med både nya och gamla sidenkollektioner. Pop-up:en ligger i Sickla Köpkvarter och av turens kraft, i samma lokal där min gamla Aubergine butik låg. Den är öppen från och med 28/4-30/7. Varmt välkomna att besöka oss där! Gallerians öppettider hittar du här. 

Min plan är att jag kommer fortsätta att arbeta i samma siden och viskos mix som jag startade med och med mina egna ritade mönster som trycks digitalt i Italien. Mitt mål idag är att skynda långsamt, addera en ny marknad i Europa år 2023 men framför allt ha balans mellan jobb och familj. Sedan snart ett år tillbaka bor jag med min man och vårt yngsta barn i Marbella. Jag jobbar på som vanligt fast härifrån vilket är både en utmaning samtidigt som spännande. Mer om livet här på solkusten får bli i ett annat inlägg då jag ofta får frågor om tips på boende och sevärdheter. Självklart delar jag gärna med mig! 

 


Fler inlägg

0 kommentarer

Lämna en kommentar