Fri frakt på beställningar över 2000 kr

Vem startade MAJA ROOS?

Maja Roos

Postades den mars 10 2023

Vem startade MAJA ROOS?

Maja Roos heter jag och det är jag som är designer och driver MAJA ROOS sedan 10 år tillbaka. På senaste tiden har vi fått många nya kunder så jag tänkte att det vore kul om ni får veta lite mer om mig och hur MAJA ROOS började. Till en början var MAJA ROOS ett sidoprojekt till en multibrand butik som jag startade år 2009. Jag hade pluggat mode i London, Beckmans och på Tillskärarakademin så drömmen att få designa egna plagg hade nog alltid funnits där men i det var inte förrän jag mötte kvinnor i min tidigare klädbutik Aubergine som jag lärde mig vad kvinnor efterfrågar: smickrande passform, naturmaterial och härliga färger. 

År 2019 stod mitt eget varumärke för största delen av försäljningen i butiken och jag började känna att jag ville ge det mer tid och kärlek så när Covid kom 2020 beslöt jag mig för att satsa helhjärtat på design och produktion.

Hur jag hittade min fabrik

Första produktionen skedde i Asien men jag kände direkt att jag ville komma i kontakt med en fabrik som låg i Europa. Jag bokade en biljett ner till Italien lite på vinst och förlust och gjorde små orders i ett par fabriker. Tyvärr blev det många missförstånd och fel främst på grund av språket men även på grund av att jag var oerfaren och gav dåliga instruktioner. Men på min tredje resa ner när jag hade mentalt börjat att ge upp gick jag in på en fabrik och frågade om att få prata med ägaren. Ner kommer en liten ganska ung tjej och möter mig i receptionen. Hon hade drivit fabriken tillsammans med sin familj i många år och hon kunde dessutom ganska bra engelska då att hon hade studerat i USA. Där och då fick jag chansen att börja producera mindre kvantiteter och kunde även beställa mer komplicerade plagg. Jag och Eliza, som fabriksägaren heter, har numera daglig kontakt och vårt arbete genomsyras av ge och ta. Mina produkter har kunnat utvecklas tack vare att hon har trott på mig och hela tiden tillåtit mig att testa nya saker. 

Varför tillverka plaggen i Europa?

Att tillverka kläder i Europa är i regel mycket dyrare än i Asien och Afrika. Arbetskraften är många gånger dyrare men samtidigt finns det många fördelar med att lägga produktionen i ett europeiskt land, både på miljösynpunkt och på grund av etiska fördelar. Transporterna med lastbil är korta och inte alltför dyra och alla som arbetar inom EU faller dessutom inom EU’s fram på minimilön, semester och goda arbetsförhållanden. Som litet företag (och även stort) är det svårt att ha koll på hur hela produktionsprocessen ser ut om den är placerad långt bort i Asien. Siden Kollektionerna produceras med en metod som kallas för garment dye, vilket innebär att man först syr upp plaggen i råmaterial för att sedan färga in och tvätta plaggen. En fördel med metoden är att plaggen inte krymper och att de får en mjuk känsla. En annan fördel med garment dye är att färgerna blir klarare. Men framför allt innebär metoden att en väldigt liten mängd går till spillo, vilket är mer miljövänligt än traditionell klädproduktion. 

 Vart hittar man MAJA ROOS nästa kollektion?

I vår hittar du MAJA ROOS hos närmare 30 återförsäljare i Sverige och online på  Zalando samt egna webbshopen. Jag fortsätter arbeta I samma siden och viskos mix som jag startade med och gör idag egna mönster som trycks digitalt i Italien. Mitt mål idag är att skynda långsamt, addera en ny marknad i Europa 2023 men framför allt ha balans mellan jobb och familj. Sedan snart ett år tillbaka bor jag med min man och vårt yngsta barn i Marbella. Mer om livet här på solkusten får bli i ett annat inlägg då jag ofta får frågor om tips på boende och sevärdheter. Självklart delar jag gärna med mig! Det får bli i nästa inlägg.

 Fler inlägg